logo

Navargut 4

Publisert:
29.07.2017

Det er sommer i Myhresmia. Men Johannes H Fosse har vært hos meg noen dager. Vi har smidd øks og navar, ikke annet å vente når to gamle gutter treffes!

Ikke vri, sa Johannes, rull den opp!!!

Navar!

Det er det vi snakker om og Johannes er opptatt av jeg får den gode opprullingsbevegelsen inn i handa mi, når navarskjæret skal få sin endelige form!

Og hvorfor det? Rett og slett fordi da får navaren sin optimale form i forhold til det arbeid som den skal gjøre. Navaren skjærer seg fri ved at navarskjærets kniv, egg, har en skrå egg i møte med veden, denne skrå eggen stiger diametralt og sirkulært, slik at framskjæret alltid ligger godt over bakskjæret.

Under hele min stipendiatperiode  har jeg alltid vridd skjæret nedover og rundt.

Johannes vrir alltid ovenfra og rundt, ved at han tar tak i skjæret som er lengst fra, setter tanga der og vrir opp og rundt, en, to, tre og litt te!

Det med litt "te"betyr at du skal gå tilbake til odden igjen og ta litt mer vridning der. Som regel må du ta en ny varming får å få til det.

Så nå har også Myhresmeden begynt å ta tak i skjæret lengst ifra, trekke opp og rulle rundt, tror dette er godt, selv om de fleste veier fører til Rom.

En annen ting Johannes påpekte, var at jeg skulle være mer bevisst og bestemt ved utsmiing etter vridning av skjæret, husk alltid på at skjæret ligger godt ned på ambolten, da vil alltid hammeren få mothold fra ambolten, når smiinga starter ved opptaket på bakskjærets side.

Behold rundheten og stigningen i navaren og den blir en god og skarp venn, sier Johannes

Da er det bare å sette igang!

Alltid noe nytt å lære!

Og godt er det.

Se også

Dokumentasjon 3

09.11.2019

Jeg trur det er fint om smeden sjøl dokumenterer sitt eget arbeid. Sikkert ikke så lett. Har prøvd på mange måter.

Film, lyd, tekst, tegning og gjenstand.

Dokumentasjon 2

07.11.2019

Prøver meg litt igjen. Fint å kunne fortsette på en tanke dagen etter. Kanskje dukker noe nytt opp.

Dokumentasjon 1

06.11.2019

Å dokumentere, hva er nå det? Hva er det for smeden? Hva er det for smia? Hva er det for deg?

Smeden og smia

05.02.2018

Februar måned og gryende vår? Fremdeles fryser vannet i smia, men det er noe med lyset. Dagen er blitt litt lenger og smeden tenker, nå skjer det snart. Nå kommer våren og de gode lange smeddagene. Planene er så og si meislet ut. Forske mer på gamlejernet, få i gang ei god trekullmile, kanskje sette opp en god bælj i smia mi.....

2018 og smeden

22.01.2018

Det er ikke alltid slik at planer og tanker går en fastbestemt vei. Noen ganger krongler veien seg og bestemmelsesmålet forsvinner litt i en uoversiktelig verden. Med litt helseplager i bakhand må virkelig smeden strekke seg for å skape en god arbeidshverdag. Da er det godt å kjenne at det finnes medmennesker der ute som virkelig vil en vel, og nettopp i en sånn situasjon kan nye ting oppstå og nye mål kan bli definert. Øksa og navaren vil alltid være der, men andre omkringliggende prosjekter vil også dukke opp og nettopp disse kan være med å sette fokus på mine originalprosjekter.