Leonardo Michelin-Salomon

Opplæring i Trollstova

Publisert: 14. feb. 2019

Back to school

I forrige uke ble jeg ferdig med alle delene til benken og satt dem sammen uten lim for å se at alt stemte. Dagen etter reiste jeg vestover for å besøke min kollega Alf i Masfjorden. Vi møtes halvveis fra Bergen og da vi nærmet oss huset kjørte vi innom en skog hvor det finnes noen digre grantrær. Jeg var faktisk ikke forberedt på størrelsen til en av disse kjempene, ingen dagligdags granstørrelse, for å si det mildt. Jeg tok noen bilder, men uten helt å klare å yte treet rettferdighet.

Senere fikk jeg en omvisning på verkstedet og fikk sett nærmere på arbeidet som Alf og kona hans gjør som henholdsvis børsemaker og gravør.

De neste dagene fikk jeg en intensiv introduksjon i praktisk metallarbeid med dreiebenk og fresemaskin, og en rekke interessante samtaler om verktøy og teknikker. Dette har jeg hatt lyst til veldig lenge!

Den umiddelbare grunnen til at jeg trenger denne opplæringen er at jeg må lage deler til noen gitarer jeg skal bygge, men det er helt opplagt at denne kunnskapen gjør meg i stand til å skape de metalldeler, verktøy og jigger som jeg måtte trenge eller ønske i all fremtid. På mitt verksted! Det er rett og slett uante muligheter i å ha en dreiebenk.

Vi la fram en arbeidsplan og brukte hele den første arbeidsdagen på å komme i mål med nesten et helt sett med deler. Mesteparten av tiden brukte jeg enten ved dreiebenken eller ved fresemaskinen, fulgt opp av en meget dyktig veileder.

Siste arbeidsdag fikk jeg jobbet uten tilsyn og laget noen av delene en gang til. Det var likevel kjekt å ha veilederen min i nærheten :)

Så var det tid til å vende hjem. På vei til bussen stoppet vi hos en lokal felemaker med eget sagbruk. Han hadde fine, store emner av bøk, ask, or og mye annet, men også en liten planke med rogn som var akkurat det jeg trengte for å lage halsen til Schöne #103.

Utforsk bloggen