logo

Holy birch Batman!

Publisert:
17.12.2018

Det var et ønske å bruke lokale tresorter til flere av mine prosjekter og det skal heldigvis ikke være noe problem.

Da jeg startet mitt arbeid som stipendiat la jeg ut en annonse på Huskelappen, en månedlig og gratis annonseavis som deles ut i Hamar og i nabokommuner. Her kan alle selge og gi bort ting og tjenester og jeg tenkte det var en rask måte å nå ut til folk som hadde løvtreplanker liggende på låvene sine som jeg kunne kjøpe og bruke til sarg, bunn og halser på mine gitarer.

Jeg fikk napp, og via en felles bekjent fikk jeg vite om en snekker i Våler som hadde lagt ned produksjonen og solgte gamle materialer. Her snakker vi om planker av store dimensjoner og med helt enestående kvaliteter.

I november reiste jeg dit for å hente litt forskjellig, noe flammebjørk og alm til sarg og bunn og noe lerke til en ny høvlebenk.

Lerkeplankene var over tre meter lange, 10cm tykke og over 50cm brede, massive saker. De hadde merker fra en vanndrevet sag som betyr at de ble kløyvet for mange tiår siden.

Arbeidet mitt fremover vil bestå av mer høvling enn det jeg har gjort på en stund, og det blir godt å ha en solid og stabil benk til formålet, med en høyde som er tilpasset høvling og ikke alt annet, som min nåværende benk er. Det blir bra!

I tillegg kjøpte jeg flammebjørk fra noen svære, gamle stokker. Planken var for lang for hengeren, så den ble delt i to. Jeg kunne ikke holde meg og måtte høvle litt av planken for å få frem flammen. Nydelig mønster!

Almeplankene var også fine og jevne. Alm likner litt på ask i hardhet og utseende og det blir spennende å prøve den som gitarmateriale.

Tilbake på verkstedet valgte jeg å starte med bjørkeplanken med mest kvist og delte den opp i mindre biter. Planken var over 10cm tykk og omtrent 60cm bred så håndteringen krevde litt planlegging, men det gikk bra.

Bitene ble kløyvet til omtrent 5mm tykke plater og satt til side to og to. Hvert par blir et sett av enten bunn eller sarg.

Mønsteret og fargen på denne delen av stokken var ikke jevne, men slike ujevnheter begynner å bli ettertraktet nå til dags og kan være en fordel.

Siden jeg var i gang med fotografering tok jeg noen bilder av det fine «bjørneklo»-mønsteret på granplankene fra Vingelen og av det fantastiske bordet vi hentet på hyttegrenda i Telemark. Nå har jeg både form og materialer til å sette i gang.

Se også

Lokket

22.09.2021

Den delen av gitaren som jeg var mest spent på å lage

Halsen

20.07.2021

Nok en anledning til å teste gamle teknikker

Bunnen

30.06.2021

Små forskjeller

Rammen

27.06.2021

Smart avlastning

Silhuetten

29.05.2021

Balanse og dynamikk