GRY M. GRINDBAKKEN - FILIGRANSSØLVSMED

Prosjekt filigran

Gry Marie Grindbakken, filigransølvsmedmester fra Bamble i Telemark. Jeg er glad i skikkelig håndverk og lidenskapelig opptatt av filigran. Søljetradisjonene og folkekunsten inviterer til lekenhet og krumspring - hele tiden med en faglig dybde i bunn. 

Det er tråd det handler om for Prosjekt filigran!  Sølvtråder med forskjellige gehalter, 925 og fintsølv, runde, flate, firkanttråd og ikke minst tvinna tråd i forskjellige varianter. Det er kruser, røyrtråd, fiskebenstråd, rosetråd og innleggstråd

Det viktigste for et godt resultat er en godt bearbeidet tråd. Basiskunnskapen som bør være der. 

Deretter handler Prosjekt filigran om hvordan denne tråden blir brukt til å forme finurlige og intrikate mønstre som har vært og er brukt i bunadsølv og smykker. Jeg har utviklet og brukt min kunnskap om (sølv)tråd til å gjenskape/rekonstruere/kopiere gamle mønster og søljer. Dette er kunnskap som er lært fra hånd til hånd og fra mester til svenn i flere hunder år. Det er kun hos hver enkelt mester at disse mønstrene er tegnet opp.  

Jeg har i perioden jobbet med utvalgte søljer som jeg håper jeg kan videreføre både i en håndlaget produksjon og til en eller flere lærlinger. 

I min stipendiatperiode har jeg også jobbet med å skape et nettverk blant filigransarbeidere, både her i Norge men også bli kjent med filigransarbeidere og deres arbeidsmetoder andre steder i verden.

 

 

Årsrapport september 2017

Årsrapport september 2016