Børsemakerens blogg

Alf Helland

På tvers av fag, på langs av veden...

Publisert: 11. feb. 2019

To stipendiatar, to gode dagar i verkstaden og møte mellom handverkarar…

Alf Helland

Å hjelpe meg...

Publisert: 4. feb. 2019

Kvifor går det til tider så syndig seint framover? Vel, når ein ser det ferdige produktet gløymer ein ofte alt verktyet som må utspekulerast, teiknast, lagast og utprøvast  før ein kan gå i gong med å lage dei eigentlege delane. Hjelpeverkty, det er halve jobben, det….

Alf Helland

Bøygen og eg

Publisert: 24. jan. 2019

 Ein glad stipendiat har komme til botnar i noko han har grunna på lengje: Kvifor laga Girandoni tankane sine av plater? Og kvifor lodda han dei i staden for å smisveise?

Alf Helland

Bortskjemt

Publisert: 18. jan. 2019

Mørkt ute, men lyst inne….No er dagane så korte at det er stupmørkt når eg  går i verkstaden og stupmørkt når eg går derifrå. Men inne skin den elektriske sola i gassrøyr og nymotens LED….

Alf Helland

Fyyyyyr her!

Publisert: 14. des. 2018

I dag vert det eksplosive takter her i Trollstova, bli med på trykktesting av lufttankar….

Alf Helland

Heilt i lodd?

Publisert: 7. des. 2018

Neppe. Ikkje eg.  Men eg er oppteken av lodding: Hardlodding  var ein metode som sumerarane  i byen Ur (Irak) nytta for å lage sverd før essesveisinga vart oppdaga, 3000 år f.Kr .  Same metoden brukte Girardoni til å setje saman trykklufttanken i rifla si, nesten 5000 år seinare. Kvifor?

Alf Helland

”Og at det er en nyttig ting kan ingen komme fra….”

Publisert: 30. nov. 2018

No er det duka for joleverkstad: Her kjem oppskrifta på verktyet du alltid har sakna…

Alf Helland

Kjekt å ha...

Publisert: 23. nov. 2018

 Kan du få deg til å kaste verkty? Eg klarar ikkje det. Dersom du er så syndig å kaste eit, får du bruk for det neste dag, garantert. Her er to handverkty som har vore med meg ei stund og som eg verkeleg treng når eg skal lage trykklufttank .  Det kan likevel hende at du får bruk for dei også, for dei er heilt supre.  Difor har eg lyst til å dele dei med deg.  Hels på  mine vener  ”der Doppelkörner” alias dobbeltkjørnaren og ”das Nieteisen” ….

Alf Helland

Publisert: 23. nov. 2018

Alf Helland

Bottoms up!

Publisert: 11. nov. 2018

Jau, i kveld er det grunn til å unne seg eit ekstra glas kefir. Botnen i trykktanken til luftrifla er nemleg ferdig. Bli med på ein tur i verkstaden og sjå korleis ei flat stålplate vert til ein rund kopp….

Utforsk bloggen