Gry M. Grindbakken

LUIS MÉNDEZ - ARTISANOS del 2

Publisert: 29. okt. 2017

Luis Mèndez – Artisanos er ikke bare Luis Méndez d.y, det er også en familiebedrift.  Foruten å ha et lite verksted i galleiet i Salamanca har familien et verkstedlokale i landsbyen Tamames hvor familien kommer fra.

Tamames ligger ca en times kjøring fra Salamanca og det er to av Luis sine brødre som jobber der. Her har filigransarbeidet gått i arv fra far til sønner i tre generasjoner. Bestefar til Luis – som også het Luis Méndez var filigransarbeider og kom fra Travossos i Portugal(skal komme tilbake til byen i et senere blogginnlegg)  til Tamames i Spania, i 1928 for å slå seg ned og etablere verksted der.

For meg er det fint å se hvordan andre jobber med håndverket. Et filigransmykke kan se forholdsvis likt ut, men er utført på litt forskjellige måter. Det kan være teknikk, utstyr og tråder. På dette verkstedet ble filigransarbeidet utført slik disse guttene hadde lært det av sin far – som igjen hadde lært det av sin far. Her loddes det fremdeles på ”gamlemåten” , men som Luis sier – de har lært det slik og for dem er det best! – og det er helt sant!

Grunnprinsippet i arbeidene deres er 8-10-12 bladroser laget av karrétråd, med innleggstråd. (Innleggstråd = tvinna og valsa tråd som lager mønsteret i formene som er laget av karrétråden) Selve grindene kan ha litt forskjellige utforminger. Innleggstrådene kan være helt ned i 0,19mm i tykkelse. Da begynner det å bli veldig smått og finslig!

Trådene er 925 og de tvinnes for hånd med hjelp av en planke og en trekloss. Det blir kun tvunnet et lite stykke av tråden av gangen.  Det blir telt til fire – og da er det nok tvinn for det stykket av tråden – så blir det dradd ut en ny lik lengde og prossedyren gjentas til den oppmålte tråden er tvunnet. Tråden blir glødd og valset. Dette er første gangen jeg ser tvinningen blir gjort på denne måten. Dette innebærer at tråden får en ganske åpen tvinning.  

Takk til Paul og Luis Mendéz som tok meg imot i verkstedet og viste meg arbeidsmetodene deres.

verkstedbenk
brødrene Mendez
arbeidsbok
verksted
luis tvinner tråd
stubbe med verkstøy