Gry M. Grindbakken

Gammel kalk fra Frankrike

Publisert: 17. juli 2017

Det er det spiralformede mønsteret av tråd som skal ligge fritt som gjør trandeimsølja så karakteristisk.

I forrige blogginnlegg skrev jeg om hvordan trandeimsølja kan ha oppstått og hvorfor det ble Telemark som ble dens hjemsted. Det mest karakteristiske ved trandeimsølja er dette finurlige trådarbeidet som ligger som ei grind og utgjør hovedelementet på sølja.  Dette er helt særegent og vi finner det ikke i noen av de andre søljene vi har. Hvis teorien om at disse to skottene var opphavet til Trandeimsølja på 1600-tallet en gang må selve «krusedullen» eller denne spiralformen være en enda eldre form.
 
Det fikk jeg et veldig klart bevis på da jeg besøkte Island og nasjonalmuseet der i mars 2016.
 
På museum er det masse informasjon på en gang og for meg kommer det ofte til et punkt hvor det blir nok - og denne dagen hadde jeg nådd dette punktet etter å ha sett masse fint filigransarbeid, drakter og draktsølv.
 
Litt sliten og lei står jeg og ser litt lettvint over avdelingen for kirkegjenstander, og DER: rett foran meg får jeg altså øye på denne lille spesielle krusedullen eller spiralformen: på en vinkalk fra Frankrike fra 1200-tallet.
 
Fakta om kalken:
Kalken er laget i sølv og er forgylt. Den er 16,5 cm høy, skålen er 13,5 cm i diameter og 5,2 cm dyp. Midt på stetten er det dekorelement - en utheving på 5,3 cm i tverrsnitt som er delt inn i seks felt. Tre av disse er i filigran, de tre andre er en utskåret plate med firebuers åpning i kors med ansiktsbilder uthevet bak. En liten 5-bladers blomst er plassert i over- og underkant mellom disse seks feltene. På stetten over uthevingen er det gravert inn tre liljer og tre ansiktsbilder (Kristus, Maria og Johannes apostel). Over dette igjen ligger det tre filigranstråder.
Stetten er rund og måler 13.9 i diameter, den er 2,1cm på det smaleste. Rundt nederst er den gravert med band i "kråkesti" og løvblad i trekanter. Det anslås at kalken er «ikke nyere enn 1200-tallet», og er fra Frankrike.
 
For meg er det dekorelementet på stetten som er det mest interessante. Dette er så å si identisk med elementene som trandeimsølja er bygget opp av. Det ser ikke ut til at elementet på kalken er laget av tvinna tråd, heller av en glatt tråd. Ellers er prinsippet identisk.
 
Med denne oppdagelsen vekkes min nysgjerrighet! Hvor kommer denne fra, var det vanlig på den tiden å lage disse krusedullene? Det må finnes noe mer der ute i den store vide verden!

 
Kilde: Utskrift fra museumsprotokoll fra islandsk nasjonalmuseum.
 
Takk til Hildur og Asi på Island for å finne riktig informasjon fra Nasjonalmuseet for meg og til min Islandske nabo Gunnar for oversettelse av informasjon fra Islandsk til norsk.
 
Jeg beklager ekstremt dårlige bilder i denne bloggen - Et veldig mørkt museumslokale og mobilbilde gjennom monterglass.