logo
Norsk håndverksinstitutt / Våre prosjekter / Modellering og gipsstøping med forloren form

Modellering og gipsstøping med forloren form

Av: Inger Smedsrud

I begynnelsen av mars var det kurs for gipsmakere i modellering og støping av gipsoriginal med forloren form i Oslo. Forloren form, også kalt uekte form, er en form som bare brukes en gang, fordi den hugges av etter støping. Modellene som ble formet ble modellert i leire. Odin Øistad var en svært engasjert og dyktig kursleder.

Målet med kurset var å gi gipsmakere en innføring i modellering av figurer og støping av gipsoriginal med forloren form. Dette er et område innen gipsmakerfaget som få personer her i landet behersker i dag. Kunstnere lager ofte en modell i full størrelse i leire. Deretter støpes modellen i gips og gipsmodellen blir i sin tur overført til stein for uthugging eller blir støpt i metall.

 

Den store figuren ble støpt hul.

Når man skal støpe figurer, må man tenke ut hva som vil være en gunstig oppdeling av formene, hvordan støpen skal armeres og gjennomføres. Deleblikk ble satt inn der formen skulle deles. Det første påkastet av gips på leiremodellen ble tilsatt rødt pigment for å markere skillet mellom form og avstøpning når formen hugges av. Deretter påføres et passe tykt gipslag. Etter tørking ble formstykkene tatt av. Vann ble brukt for å få leire og gips til å skille lag. Så ble leire og armering gravd ut av hovedformen og formstykkene. Formene ble påført slippmiddel. Støping og armering må være tilpasset figurens størrelse. Sluttresultatet kommer fram etter at formen er hugd av.

 

Figuren avhugges – den uekte formen hugges i stykker.