SISTE LÆRLING I STORURMAKERFAGET

Av: Inger Smedsrud

Sunniva Elise Haugene fra Levanger er lærling i storurmakerfaget hos urmaker Asklund på Heimdal. Siden storurmakerfaget i den pågående gjennomgangen av utdanningssystemet er foreslått fjernet som lærefag (for å bli en videreutdanning innen urmakerfaget), er hun sannsynligvis den tredje og siste som tar svenneprøve i dette faget sommeren 2018. 

Lærling i storurmakerfaget, Sunniva Elise Haugene. Foto: Inger Smedsrud

Sunniva ble interessert i å bli urmaker, og helst storurmaker, etter at hun skrev om yrket mens hun gikk på vg1 design og håndverk. Hun gikk vg2 ur- og instrumentmaker på Kongsberg og hadde to praksisperioder hos urmaker Asklund i løpet av dette året. Sunniva har en forkjærlighet for mekanisk arbeid og på skolen likte hun best å reparere veggur.

Etter vg3 Påbygging til generell studiekompetanse, ble det jobb på kafe ett år, før hun søkte og fikk læreplassen. Bedriften har lange ventelister for å ta inn gulvur og veggur, mens det er lite av arbeider på tårn- og fasadeur. På sikt er nok Sunnivas drøm å starte eget verksted for reparasjon og restaurering av vegg- og gulvur, men først er det ønskelig å få mer erfaring og skaffe verktøy og utstyr.