LÆRLINGER I HERRESKREDDERFAGET

I Trondheim syr to jenter seg fram mot svennebrev i herreskredderfaget. Den ene er snart i mål, mens den andre er forholdsvis fersk som lærling.

Jens Olav Dankertsen er økonomen som har gjort suksess som designer og gründer av Livid Jeans. Han etablerte Norges (og Skandinavias) eneste jeansfabrikk i Trondheim i 2012. I starten ble alle bukser sydd i Trondheim. I dag sys prototyper og skreddersydde jeans i Trondheim, mens fabrikksømmen foregår i Portugal. Medregnet butikken i Oslo er det snakk om 18 ansatte i alt. Klærne selges nå i ti land. Omsetningen fra skreddersøm utgjør mindre enn 5% av totalomsetningen, men er viktig for konseptet. Bedriftens filosofi er at det er viktig å kunne følge råvarene fra bomullsmarkene til spinneriene og veveriene og at kundene skal vite så mye som mulig om alle leddene som ligger bak en ferdigsydd jeans. Videre er kvalitet og lang brukstid viktig og bedriften tilbyr reparasjon av buksene som selges.

Dankertsen mener han har gjort herreskredderfaget mer tilgjengelig ved at butikkundene ser produksjonen og ved å ta imot skoleelever. Han mener det er på tide å ta en gjennomgang av læreplanen for herreskredderfaget og se om det kan gjøres endringer som avspeiler utviklingen i bransjen.

Rebecca syr jeans, Hun syr to jeans ferdig i løpet av en dag. De mange gamle maskinene med ulike funksjoner kommer fra klesfabrikker rundt om i landet.

Rebecca Mariann Lockert er 21 år og kommer fra Trondheim. Hun visste ikke helt hva hun skulle satse på og startet først på vg1 helse- og oppvekstfag. Imidlertid fulgte hun råd fra sine nærmeste og skiftet til vg1 design og håndverk med påfølgende vg2 design og tekstil. Hun skal snart opp til svenneprøve, men skal først trene mer på å sy dressjakker. Rebecca elsker å sy denim og er svært fornøyd med å ha fått fast jobb i lærebedriften. 

Julie skjærer ut stoffdeler til jeans.

Julie Lilanda Johansen er 19 år og kommer fra Tromsø. Hun flyttet til Trondheim for å ta vg2 design og tekstil og var på utplassering hos Livid Jeans mens hun var skoleelev. Julie begynte som lærling i bedriften høsten 2017. Hun har alltid likt å lage ting og startet å sy når hun var elleve år gammel.

Begge jentene trives utmerket i et ungt og dynamisk tekstilmiljø.