logo
riebangolli kråkesølv

Riebangolli – kråkesølv

Publisert:
02.11.2016

Riebangolli – riebansilba - kråkesølv – kattgull – glimmer, kjært barn har mange navn…

Hva er Riebangolli? Riebangolli er det samiske navnet som jeg kjenner fra min barndom for kråkesølv. Min mor viste meg  dette når vi gikk tur i fjellet der vi bor. Det var en nydelig ”stein” som glitret og skinte, det lignet på sølv, så vi plukket det og beholdt som vår skatt. Riebangolli - kråkesølv er et mineral man finner i bergarten glimmerskifer. Det forekommer i ulike varianter, bl a biotitt, som er mørk i fargen og muskovitt, som er lys. I Nord-Norge finnes bergarten i fjord- og kystområdene. Glimmer er brukt som vindusruter i ovner, innlegg i strykejern og i kokeplater, og også i maling og billakk. Riebangolli – kråkesølv ble også brukt mot leddplager i samisk folkemedisin. 

I skriftlige kilder fra 1700-tallet finner man beskrivelser om riebangolli – kråkesølv brukt som dekor i samiske klær. Spesielt i kystområdene i Nordre-Nordland, Troms og Vest –Finnmark, og senere også i indre Finnmark.

Det er gjort funn som viser at riebangolli – kråkesølv var i bruk i Sør-Troms frem til 1920-tallet. Nordover i Troms og i Vest-Finnmark er det vanskeligere å tidfeste bruken, men kildene kan tyde på bruk frem til århundreskiftet mot 1900-tallet, og mulig noe lenger.  Dette kan man lese mer om i en artikkel skrevet av Dikka Storm i boka Festskrift til Ørnulv Vorren (Tromsø museum Universitet i Tromsø 1994).

 Kråkesølv teknikken, som vi kaller det når vi applikerer med kråkesølv, har vært forsvunnet i mange år. På slutten av 80-tallet ble teknikken tatt frem igjen gjennom et kofteprosjekt. Prosjektet handlet om å revitalisere kystsamisk klestradisjoner og var et samarbeid mellom Loppa/Kvænangen og Kåfjord kommune. Resultatet var at vi fikk kofter igjen og det ble gitt nytt liv til kråkesølvteknikken. Nå brukes riebangolli – kråkesølv som dekor i våre belter og kofter.  

Se også

Siste blogginnlegg fra Kolaturen

02.07.2019

JA! Det har blitt brukt kråkesølv som dekor på klær blant samene på Kola-Halvøya

Dette var det svaret jeg håpet å få før reisen til Lovozero. Det ble en spennende reise som gav meg, og oss, dette svaret. Vi fikk lære mye om duodji på denne reisen, og sitter igjen med masse flotte opplevelser og mange fine møter med utrolige interessante mennesker.

Mini-kurs i perlebroderi

05.05.2019

En av kveldene var vi så heldige å få komme hjem til Zoja Galkina. Hun er duojár og jobber blant annet med perlebroderi. Vi fikk servert nydelig reinkjøttsuppe og fikk en innføring i perlebroderi - et minikurs for oss 3

Barnas kunstskole, Nasjonalt kultursenter og den årlige vinterfestivalen.

23.04.2019

Vi fikk oppleve så mye spennende på turen vår. Har aldri lært, så mye på så kort tid, stramt program hjelper...

Bildet er hentet fra google og tripadvisor.com

Besøk på det historiske museum i Lovozero

23.04.2019

På den andre dagen vår i Lovozero var vi på museumsbesøk. Det gikk noen timer der...

Studiereise til samene på Kola-halvøya

23.04.2019

Har samene på Kola-halvøya brukt kråkesølv i dekorering av klær?